„Ще се върнеш ли на работа?”


Baby sitting on desk of a businesswoman

Вечният въпрос, който влудява всяка втора бъдеща майка

Когато бях в 12-та седмица от бремеността, заедно със съпруга ми започнахме да разгласяваме новината за нашето бъдещо мъниче на хора извън семейството. На първо място, информирах шефа ми и след това прекарах почти целия следобед в обаждания на близки приятели и роднини. На следващия ден споделих и на колегите ми. Повечето от моите приятели бяха заподозряли още преди думите да излязат от устата ми.

„Знаех си!”

„Тъкмо казах на съпруга ми, че ще ми кажеш, че си бременна!”

Бях на 32 и заедно с моя съпруг бяхме женени от малко повече от година. Честно казано, не беше нито неминуемо, нито пък шокиращо. Изненадващо или не, всеки беше развълнуван да чуе за разширяването на семейството и за моето растящо коремче, разбира се.

Кога чух въпроса ли? Още на следващата седмица и честно казано не спря да ме преследва до края на бременността.

„Ще се върнеш ли на работа след като родиш?”

Жената, която първа ме попита, беше на около 70 години и въпреки, че й направих забележка, мотивирано й обясних, че нещата са се променили много от момента,  в който тя е била млада майка. От своя страна, тя смяташе, че е огромна грешка да се върна на работа. Очевидно беше доста любопитна за моите планове.

След две седмици чух въпроса още веднъж, този път от жена на 30 години, която познавах от завършването ми. Когато и казах, че ще се върна на работа веднага след отпуската по майчинство, тя ме попита защо.

Минаха още две седмици. Пак този въпрос, този път от приятелка на 50 години – жена, която ме познаваше от дете.

Нито една от тези жени не представи въпроса така все едно е в моята позиция. Дори нямаше и реч за това как децата се нуждаят от майка у дома или нещо подобно. Въпреки това, негодувах заради въпроса. В целия този период от време и през следващите седмици, нито един човек не зададе същия въпрос на съпруга ми.

И двамата със съпруга ми работим активно в продължение на около 10 години. И двамата сме с висше образование (магистър за мен, диплома по право за него). Както той, така и аз сме вложили много време и усилия в създаването на кариери. И въпреки, че хората са наясно с нашите индивидуална идентификационна информация, въпросът е насочен само към мен. Това означава ли, че моята кариера е по-лесна за пренебрегване? Никой не го пита дали ще се върне на работа след раждането на бебето, защото никой не би си помислил, че един мъж би направил друго.

daughter copy mother working on laptop

Вярно е, съпругът ми изкарва повече пари от мен, така че би било по-лесно за него да подкрепя семейството с неговата заплата отколкото обратното – с моята. Но също така е вярно, че избрахме да живеем в столицата, която не е точно най-достъпния град. И с едно дете, разходите ни няма да намалеят, а напротив – ще се покачват. Докато измислим начин да живеем на един доход (нека да отбележа, че не всички семейства имат привилегията да избират), начинът ни на живот без съмнение щеше да се промени. Питайки ме дали ще се откажа от кариерата си след раждането, хората разкриват не само тяхната несигурност относно моето желание за работа (нещо, за което никога не съм давала никаква индикация, че ми липсва), но и предположението, че моята заплата не е задължителна. Аз, от моя страна, го възприемам като един малък бонус за подкрепа на съпруга ми и това, което прави за семейството ни.

Редактор съм в голямо онлайн издание от около година и половина и както можете да си представите, това е едно много забавно място за работа. Но аз не ходя на работа само за забавление или просто да убия време, докато не стана майка. Работя, защото това ми позволява да участвам в набавянето на финанси за моето семейство; защото обичам предизвикателствата; защото работата ме кара да бъда по-информирана за света около мен; защото обичам да съм около моите умни и весели колеги и защото намирам стойност в работата, която правя. Скоро четох едно интервю с Marlene Sanders, в което съветваше за това как да балансираш между кариера и майчинство. „Никога не се извинявай за това, че работиш. Обичаш това, което правиш и това, че ти харесва е чудесен подарък, който да дадеш на детето си”.

1477b9b10f5ab0d15cc7ecb39bc6c624

Преди да разбера, че съм бременна, си бях обещала, че ако имам момиченце, ще бъде изключително важно за мен да продължа да работя. Бих искала да съм пример за нея, показвайки й, че както татковците, така и майките могат да работят и че само защото тя е момиче не означава, че ще трябва да следва различен път от нейните връстници – момчета. След това, отново преди да разбера, че съм бременна, работих върху това становище. Ако пък имах момченце, би било също толкова важно за мен да продължа да работя, по същите причини. Бих искала той да вникне и да се отнася с приятелките си като негови равни.

Истината е, че не съм наивна. Знам, че няма да бъде лесно. Вече се тревожа в колко часа ще трябва да излизам от офиса, за да освободя детегледачката или взема детето от детска градина, или колко време ще имам за него през седмицата. Мисля си за уикендите, в които заделях по няколко часа или дори и цели дни за редактиране или писане на текстове и как ще ми се иска да прекарвам това ценно време с детето си. Признавам си, че доста често си проверявам мейла и знам, че не искам детето ми да се чувствам така, сякаш не съм в състояние да му дам (Да, момче е!) цялото си внимание. И знам, че дори и в егалитарните бракове, жената често изпълнява повечето от домашните задължения.

И нещо като заключение. Промените в политиката помагат на жената да продължи да работи дори и след раждането на детето. Независимо от този факт, обаче, някои майки вероятно ще предпочетат да не работят. Но пък, също така, това е въпрос на избор. В крайна сметка, какъв е смисълът да се насърчават малките момиченца да работят усилено в училище, да получават добри оценки, да кандидатстват в колеж, и осигуряват работа след дипломирането, ако след това се обърнете и им кажете „И така, планираш ли да използваш всичко това?”.

1f8cb5072cb953cd86de26596ea2c505

Това, което искам наистина да отговоря, когато ме попитат дали ще се връщам на работа след като се роди детето ми е: ”Разбира се, че, ще се върна. Моят съпруг също!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *