„Аз съм ексцентрична бременна феминистка с фетиш за розови бебешки дрехи”


2

Обожавам розовия цвят. Ярко розово – това е любимият ми нюанс; колкото по-ярко, толкова по-добре. Макар, че ако трябва да съм честна, в гардероба ми можете да откриете и други цветове като магента, сьомга, роза и лилаво-червен цвят като този на чашелистчетата на фуксията. Неслучайно, на дипломирането ми бях облечена с прилепнала розова рокля – не под робата, а вместо нея. Аз съм ексцентрична, фатална, пламенна феминистка, и, както споменах, любител на розовия цвят. Не осъзнавах колко уникална ме прави тази моя мания, докато не разбрах, че очаквам бебе… момиченце.

1

 

Когато научих, че ще имаме момиченце, изпаднах в екстаз поради ред причини, една от които беше и манията ми по розовия цвят. Когато споделих на приятелите ни новината и ентусиазма ми за купуване на бебешки дрешки, бързо осъзнах, че това чувство е далеч от нормата. Много от хората в моя кръг са жени, чиито феминизъм е обвързан с едно силно напрежение. Голяма част от феминисткия напредък през последните няколко десетилетия се е простирал в това да гарантира, че жените ще получат достъп до традиционните мъжки сфери на властта. Феминизмът е работил и е провокирал чувство в жените, че те не трябва да са нежни домошарки, припадащи си по лигави балончета, сърчица и бонбонки. Вместо това, жените са работили усилено, за да бъдат взети на сериозно на работното си място и в политиката.

В този процес, феминизмът е намалил (не съвсем неволно) и традиционните женски дейности –  носенето на розово е една от тях. Розово се е превърнало в цвета на конвенционалната женственост, оттенък, свързан не със сила и избор, а с всичко, което е репресивно на това да бъдеш нежния пол. За много жени, розовото обославя половите очаквания: барбитата са розови, за разлика от камионите и чудовищата. Докато се срещах случайно с жени, които потръпваха при мисълта за обличане на малкото им момиченце в розово, си спомних, че и аз, не винаги съм се възползвала от собствената си женственост. Все пак мога да нося къси розови поли и все пак да ме взимат насериозно.

4

В света на бебешките и детските дрешки, обаче, това не е странно. Дизайнерите не приемат розовото като някакъв вид феминистка рекултивация, а като подразбиращ цвят за малки момиченца. Можете незабавно да кажете кой раздел за кой пол е като гледате голямото изобилие от розови нюанси. Разбира се, не само розовите дрехи, но пък те са толкова меки сладки, накъдрени и блестящи. Едно мога да кажа със сигурност – в тези розови дрешки, вашата малка принцеса ще пробуди възхищение в хората още в първите мигове извън утробата. Мисля си за всички тези неща, които продължавам да натрупвам в огромния гардероб в дрешника и за розовия нюанс, който виждам, когато прекрача прага му.

5

Искам да отгледам дете, което свързва роовия цвят с едни и същи неща като мен: забавление, цветя и тържественост.. и феминизъм. Искам да знае, също така, че розовият цвят може да бъде мощен, силен и женствен в същото време. Искам, едновременно с това да я науча, че розовото е само един от многото големи възможности за избор, а не че трябва да носи този цвят, само защото е момиче. Също така, искам да видя розовия цвят в секцията за момчета. Искам да си купя розови предмети, украсени с динозаври и автомобили.

В по-широк смисъл, искам обществото да отнеме всички „женски“ черти, които отдавна са обезценени и понижени. Искам дъщеря ми да познава феминизма като нещо, което насърчава всички момичета, жени и хора, за да бъдат най-доброто отражение на себе си. Искам тя да може спокойно да обуе висок ток и да се поперчи, събирайки погледите на хората и същевременно  да избере спортен клин и това отново да породи възхищение. Искам тя да може да бъде главен изпълнителен директор или домакиня, и това да е изцяло нейн избор.

6

Не знам какво ще стане с розовия цвят и неговите асоциации в живота на дъщеря ми. Още по-неясно ми е какво ще се случи с феминизма. Феминистите като Beyoncé, Miley Cyrus и John Legend изместват културните разговори през цялото време към външния вид и действията на феминистките. Аз самата, само след няколко кратки седмици, ще имам едно новородено, което често ще бъде облечено в розово. И заедно, ще имаме своите си разговори за дрехи, пол, феминизъм, и какво означава да бъдеш жена по нашата собствена дефиниция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *