Модерният етикет в разговорите


head

Овладяването на изкуството на разговор е едно от най-ценните неща, които човек може да направи. Да се научите как да разговаряте с други хора, не само ще ви помогне в съществуващите вече отношения, но ще ви позволи успешно да създаде нови такива.

Контакт с очите

Осъществяване на контакт с очите по време на разговор е абсолютно задължително. Това показва, че и двамата души слушат и наистина се интересуват от това, което се каза. Човек, чийто поглед блуждае из стаята, се тълкува като грубо отношение и може да накара човека отсреща да се чувства маловажен.

Нещо любопитно – в някои култури се счита за знак на уважение понижаването на очите, когато някой ти говори. Трябва също да се отбележи, че някои хора смятат контакта с очите за много изнервящ. Ако разговаряте с такъв човек и той изглежда малко неспокоен да ви гледа в очите, не се обиждайте и не се обезсърчавайте – просто имайте тези неща предвид. Също така, някои хора имат много пронизващи светли очи и е някак трудно да ги гледаш право в тях – тогава опитайте поддържайки разговора да поглеждате човека в очите за момент, след това например чинията си, след това отново очите му и така докато погледът спре да ви притеснява.

People-talking-on-couch

Слушане

Независимо дали говорите с приятел, непознат, или шефа ви, ключът към това да сте добър събеседник, е да бъдете добър слушател. Всеки успява благодарение на чувството, че това, с което допринася, е оценено. Ето защо търпеливият слушател винаги ще бъде ценен повече от енергичния оратор. Когато се появи готина идея в главата ви, изчакайте този, който говори в момента, да приключи и тогава го кажете. Когато някой ви разказва история, за която е наистина развънуван и тя ви напомни за нещо, което сте направили, уверете се, че разказвачът е приключил, преди да започнете своята собствена – в противен случай, рискувате да има обидени.

Изслушването позволява на другите да говорят за нещата, които представляват интерес за тях, и ги кара да мислят, че провеждат брилянтно интересен разговор, дори и ако вие сте допринесли много малко за него.

MOTHER AND DAUGHTER

Бъдете представителни

Ако хората виреят върху усещането, че това, което са допринесли е оценено, потвърждението е това, за което хората трябва да копнеят най-много. Когато чуете, че става въпрос за „представяне” в разговора, това е препратка не само към вашето физическо състяние, но и към психическото ви. Това означава да вземете активно участие в дискусията, давайки пълното си внимание и потвърждавайки това, което всеки човек допринася.

Езикът на тялото е много важен, тъй като най-обикновените движения могат да носят най-силните послания. Дори и най-елементарният акт на сгъване на ръцете може да се тълкува като „не искат да бъдат там”. Кимането от време на време показва, че следите разговора и уверява участващите, че слушате и можете да отговорите на това, което се казва. Ако някой каже нещо, което не разбирате – попитайте. Въпросите с отворен отговор са най-добрите, защото те позволяват на оратора да поеме разговора в посоката, в която иска. Ако попаднете на тема, която не желаете да дискутирате, винаги можете да я промените.

Много е важно да държите под око езика на тялото на останалите събеседници. Ако някой започне да си проверява часовника на всеки пет минути, то значи е отегчен и моментално трябва да смените темата или да прекратите разговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *